Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Allergieën en Intoleranties

Een allergie is het gevolg van een reactie van het immuunsysteem dat reageert op allergenen. Allergenen zijn bijvoorbeeld stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Het lichaam reageert op deze stoffen door het aanmaken van afweerstoffen. Deze afweerstoffen zorgen er voor dat het lichaam op allerlei manieren zijn best gaat doen om het allergeen het lichaam uit te werken. Dit geeft diverse klachten zoals een lopende neus, niezen, tranende ogen, een jeukende huid, gezwollen neusslijmvliezen, benauwdheid. Dit zijn klachten die mensen met een inhalatie allergeen zeer bekend zijn. Hooikoorts en astma zijn bekende ziekten die door een allergeen worden veroorzaakt. Maar ook migraine, diarree, gewrichtspijn, eczeem en depressie zijn ziekten die door allergenen worden veroorzaakt.

Mestcellen (witte bloedcellen) spelen hierbij een rol. Mestcellen hebben immuunglobuline E (IgE) op de celmembraan die zich kan binden aan een allergeen. Na binding breekt de mestcel open en de inhoud van deze cel (o.a. histamine, serotonine en prostaglandinen) zorgt voor bloedvatverwijding, vernauwing van de bronchiën van de longen en afname van de hartactiviteit. Deze reactie is de bron van alle bovengenoemde klachten. Meestal is een allergische reactie niet levensbedreigend, alleen heel vervelend, en wordt vanuit de reguliere geneeskunde met medicatie (antihistaminica en corticosteroïden) aan symptoom bestrijding gedaan. De klachten worden onderdrukt en je voelt je al snel wat beter.

In ernstige gevallen kan de allergische reactie leiden tot bloeddrukdaling, shock of zelfs hartstilstand. Dit wordt een anafylactische reactie genoemd. In dergelijke gevallen wordt adrenaline toegediend om de bronchiën te verwijden, de bloedvaten in de huid te vernauwen en de activiteit van het hart te stimuleren.

Voedselallergie of voedselintolerantie is het verschijnsel dat mensen ziek worden of klachten krijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel waar andere mensen niet op reageren. Reageert het immuunsysteem dan spreekt men van een allergie. Is dit niet het geval dan spreekt men van een intolerantie.

Voedselintolerantie worden vaak ingedeeld in 3 groepen:

Enzymatisch: Zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Door het ontbreken van het enzym beta-galactosidase kan lactose niet worden afgebroken. Bacteriën vergisten dan de lactose. Dit gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree.

Farmacologisch: Deze intolerantie wordt veroorzaakt door voedingsbestanddelen die op de bloedvaten en de spiertjes er omheen inwerken. Voorbeelden van deze stoffen zijn dopamine (in tuinbonen, erwten, pinda’s), fenylethylamine (in rode wijn, kaas), serotonine (in groenten en fruit) en tyramine (in kaas, wijn, sojasaus). Symptomen die kunnen optreden zijn een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, braken, diarree en migraine.

Ongedefinieerd: Bij deze intolerante reactie op voeding is niet aangetoond waarom er gereageerd wordt. Voorbeelden van deze stoffen zijn: sulfieten, nitraten, nitrieten, natriumglutamaat en kleurstoffen. Symptomen die optreden zijn: astma, hooikoortsachtige verschijnselen, jeuk, urticaria (netelroos) en migraine.

Ook bij intoleranties kunnen niet-voeding gerelateerde reacties ontstaan. Denk hierbij aan een reactie op parfum, uitlaatgassen, sigarettenrook, inkt, latex, enzovoort.

Een veel voorkomende oorzaak, die bijna nooit genoemd wordt, van allergieën en overgevoeligheden zijn geblokkeerde emoties. In meerdere gevallen is het dus mogelijk om een allergie of overgevoeligheid volledig of gedeeltelijk weg te nemen met Neuro Emotionele Integratie.

Een nieuwe vorm van allergie zijn de gemaskeerde allergieën en verslavingen.

Een goed voorbeeld hiervan is mais. Dit voedingsmiddel komt in vele vormen voor in andere voedingsmiddelen, vaak in de vorm van maissuikers (dextrose of glucose), maïsolie, maiszetmeel, maisstroop of als verborgen ingrediënt in bier, jus d’orange, ketchup en whisky. Dit maakt de behandeling van een voedselallergie al een stuk lastiger.

Als je voedingsmiddelen die mais bevatten dagelijks nuttigt, raakt het lichaam hieraan gewend waardoor de reactie wordt onderdrukt. Ernstig hiervan is dat er ook een “verslaving” optreedt.

De gemaskeerde allergiecyclus is te herkennen aan twee fasen:

 • Een directe verbetering van chronische symptomen van ziekte of klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of andere pijnen na inname van de desbetreffende voedingsstof.
 • Een inzinking als de desbetreffende voedingsstof niet op tijd wordt ingenomen.

Het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent, geeft je dus juist een goed gevoel. Vaak is het allergene voedingsmiddel dus een voedingsmiddel dat men graag en regelmatig consumeert. Het immuunsysteem raakt over gestimuleerd en reageert niet meer. Op de lange duur kan dit echter leiden tot immuunstoornissen en chronische klachten. Bovendien leidt deze reactie van het lichaam tot een verslaving aan het betreffende voedingsmiddel. (Denk hierbij aan de verslaving aan alcohol, drugs of sigaretten en vervang deze door het door jouw geliefde voedingsmiddel).

Vijf dagen complete onthouding van het allergeen geeft verbetering of verdwijning van de klachten. Na inname kunnen dan weer acute symptomen ontstaan of binnen een periode van 24 uur.

Allergie als “overlopend vat” – Het VAT-fenomeen

Als men het afweersysteem, het immuun stelsel beschouwt als een groot vat en de allergenen en toxinen uit onze omgeving als vloeistof, dan kun je je voorstellen dat het vat op een bepaald moment vol is en overloopt. Bij het overlopen ontstaan dan allergische klachten. Maar ook acute ontstekingen, trauma’s, chronische stress kunnen toevoegen aan de overlopen. Deze verschijnselen verzwakken als het ware de wand van het vat.

Het doel is dan om de blootstelling aan allergenen en toxinen te verminderen waardoor het lichaam weer reserves kan opbouwen. Hierdoor wordt het immuunsysteem ondersteund en ontstaat er een groter en sterker vat. Wanneer het vat niet meer overloopt, verdwijnen de klachten.

Wie ontwikkelen er allergieën?
Welke factoren spelen een rol?

 • Stress: emotionele problemen, fysieke uitputting, infecties, ongelukken, zwangerschap kunnen het adaptatievermogen van het lichaam overbelasten waardoor de kans op een allergie wordt vergroot.
 • Genetische factoren: sommige allergieën zijn familie gerelateerd. Toch kan de reactievorm verschillen; de één ontwikkelt migraine, de ander eczeem.
 • Borst- of flesvoeding: een kind dat borstvoeding krijgt ontvangt extra IgA antilichamen via de moedermelk waardoor de kans op allergieën vermindert.
 • Voedselkwaliteit: een gevarieerde en zo natuurlijk mogelijk bereide voeding is een voorwaarde voor de preventie van allergieën (Geen voeding uit zakjes, pakjes en blikken).
 • Seizoenen: mensen die gevoelig zijn voor bloemen, bomen, pollen enz. hebben een grotere kans op voedings- en chemische allergieën.

Onderliggende oorzaken van allergie kunnen zijn:

 • aanleg door DNA
 • virale/bacteriële belasting en spijsverteringsproblematiek (enzymtekorten, dysbiose, pancreasstress)
 • pesticiden belasting, zware metalen en emotionele stress (onverwerkte emoties)
 • focale haarden (lokale ingekapselde ontstekingen)
 • geopathie (omgevingsbelasting)
 • vitamine- en mineralen tekorten

Desensibilisatie en neutralisatie
Bij voedsel allergieën speelt eliminatie een grote rol. Ofwel; Het betreffende voedingsmiddel niet meer nuttigen. Rotatie kan ook een rol spelen. Ofwel; De inname van het betreffende voedingsmiddel beperken tot eens in de zeven of acht dagen.

Dit is moeilijk omdat voedingsmiddelen vaak in een verborgen vorm in andere voedingsmiddelen voorkomen. Niets uit pakjes, zakjes, blik of voorbereide maaltijden eten of kopen, maakt dan al weer een groot verschil.

Bij inhalatie allergenen kan het vermijden van uitlaatgassen, parfum, chloor, formaldehyde en dergelijke een groot probleem zijn. Je kunt niet eeuwig binnen blijven….

Desensibiliseren en neutraliseren zijn dus een noodzaak.

Desensibiliseren is het proces om de patient ongevoelig te maken voor het allergeen, de stof waar men allergisch op reageert.

Neutraliseren is het proces om de reacties van de patient op een allergeen te onderdrukken.

Bij de therapie van allergenen hebben homeopathische laag potentie middelen een neutraliserende werking en de hoog potente middelen een desensibiliserende werking.

Racines, zoals gebruikt in mijn praktijk, bevatten zowel enkele lage als enkele hoge potenties van het werkende bestanddeel om de allergie te overwinnen ofwel te desensibiliseren.

De behandeling van inhalatie allergieën zijn het best te behandelen als het allergeen zich niet in de lucht bevindt. De winter is dus een prima tijd om je hooikoortsklachten te desensibiliseren.

Maak een afspraak via het contactformulier op of bel voor een afspraak.

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode