Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

De kansen van deze pandemie

Het leven zoals we het kenden en leefden is niet meer wat het is. Allerlei externe afleiding is weggevallen. We zien onze vrienden en familie steeds minder of niet meer. We kunnen niet meer met vrienden of familie uit naar concerten, musea, festivals, uit eten of naar de film. We kunnen zelfs niet meer spontaan met meerderen in het openbaar een praatje maken. We moeten nadenken of we de anderhalve meter hanteren en of we met niet meer dan twee zijn. We moeten nadenken over wie we wel en niet thuis uitnodigen (2 maximaal) en wie we gaan bezoeken. Als iemand onze aanwezige steun behoeft, moeten we nadenken of we dit binnen de regels wel kunnen doen.  De spontaniteit van ons zijn is er niet meer en de angst het verkeerd te doen (lees: beboet te worden) is wel degelijk aanwezig.

Toch biedt deze tijd ook enorme kansen. Doordat we onszelf niet meer kunnen ontvluchten, ons niet kunnen verschuilen in groepen. We worden gewezen op onszelf. We hoeven ons niet meer aan de grote massa aan te passen in kleding, bezigheden en gedrag, waardoor we onze prioriteiten gaan verleggen en onze eigen waarden gaan ontwikkelen. De ruis van het leven vervalt en dus kunnen we dichter bij onszelf komen te staan.

We zijn het zo gewend om te willen voldoen aan externe machten, om onszelf te voegen naar wat en wie we denken dat we moeten zijn.. Want wie geef jij de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt?

Er komen genoeg mensen in de praktijk die hun klachten kenbaar maken en direct daarna de macht hierover neerleggen bij een ander. Bij hun partner, ouder(s), vriend of vriendin, ex …. Als die persoon maar eens….dán zou het goed met ze gaan, dan zouden ze gelukkig zijn, dan zou ALLES beter zijn….
Als straks alles weer terug is naar ‘normaal’….. Maar wat is normaal?

De kracht van het denken, het voelen, het zijn wie je bent ligt altijd bij jezelf. JIJ bepaalt, jij voelt, jij denkt, jij doet of laat toe en alleen JIJ bent verantwoordelijk voor hoe jij je voelt, welke keuzes je maakt, hoe je je gedraagt en wat je wel of niet zult doen. Niemand anders.

De verantwoordelijkheid over je eigen geluk ligt bij niemand anders dan JEZELF.
Als jij toestaat dat je je eigen sentimenten voorbij gaat voor een ander, als jij toestaat dat een ander voor je bepaalt wat je doet, wie je bent en wat jij zou moeten zijn, voelen of denken; dan is niet de ander maar jijzelf bent verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. Jij hebt er immers zelf voor gekozen de macht en kracht over te dragen aan die ander.

Neem de verantwoordelijkheid voor en over jezelf en kies voor je geluk. Kies ervoor jezelf te zijn, jezelf in je waarde te laten en laat anderen ook in hun waarde. En stop met het verantwoordelijk maken van anderen voor jouw geluk, pijn of verdriet.

Vertrouw je op jezelf? Vertrouw je op je kunnen? Vertrouw je op je speciale kwaliteiten? Vertrouw je op je innerlijke kracht die je staande houdt, die je vanuit een innerlijke motivatie de weg wijst.

De valkuil in het denken in deze mogelijkheid tot dichter bij jezelf komen te staan is dat we bang zijn onze vrienden of familie te verliezen, dat we ons niet meer kunnen voegen naar die externe verwachting. Ook deze angst is ongegrond, want door dichter bij jezelf te gaan staan, vervalt juist de strijd naar de ander, of eigenlijk de strijd naar jezelf.

De moeite waard om ook eens vanuit deze positie naar de algemene situatie te kijken.

Veel inzicht gewenst.

Zoek je hulp in je zoektocht naar jezelf? Of wil je meer informatie? Maak dan een afspraak via het contactformulier op mijn site: http://www.reijutai.nl/contact-wijchen-nijmegen-grave-ravenstein/ of stuur een mail naar: info@reijutai.nl

Praktijk Reiju Tai
Marie-José Arts
Copernicusstraat 8
 (1e verdieping)
6604 CR Wijchen (binnenlopen alleen op afspraak!)

Telefoonnummer 06-49869897

#reijutai #jijcentraal #kansen #heling #verantwoodelijkheid

 

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode