Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

De spier van de ziel

De “spier van de ziel” is de bron van uw angst en paniek

Er is je vast vaak vertelt dat je depressie, je angst of je paniek zich alleen in je hoofd afspeelt. Maar holistisch gezien kun je niet om het lichaam heen en zou deze depressie, angst en paniek zich zomaar kunnen lenen aan je zitvlak. Want onderin je rug bevindt zich je psoas spier. Deze spier wordt ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd. Deze spier is verantwoordelijk voor het stabiliseren van je lichaam. Het loopt dicht langs je heupbot en beïnvloedt je mobiliteit, balans, gewrichtsbewegingen, flexibiliteit en nog veel meer. Deze spier helpt je je lichaam rechtop te houden en bewegen. Onderzoek heeft bewezen dat deze spier niet alleen verbonden kan worden aan je mobiliteit, maar een significant aandeel heeft in je algehele welzijn.

“De psoas spier belichaamt  letterlijk onze diepste drang om te overleven, en meer diepgaand, onze elementaire wens om te bloeien,” zegt Liz Koch, auteur van The Psoas Book.  De psoas is ook verbonden met het diafragma, waar de ademhaling wordt gemoduleerd. En angst en paniek laten zich het eerst duidelijk zien via de ademhaling. Onze vecht-vlucht-bevries reactie laat onze ademhaling versnellen. Koch denkt dat er een directe link is tussen de psoas en het ruggenmerg, wat leidt tot het oudste deel van onze hersenen – het reptielenbrein.

Dit reptielenbrein is meer bezig met vechten of vluchten en niet met niet denken. “Lang voordat het gesproken woord of de organiserende capaciteit van de cortex zich ontwikkelde, behield het reptiliaanse brein, bekend om zijn overlevingsinstincten, ons essentiële kernfunctioneren”, zegt Koach.

Dus als de psoas gespannen is, kan je reptielenbrein ook gespannen zijn, waardoor je een algemeen gevoel van ellende hebt omdat ons vecht-vlucht-bevries systeem wordt ‘aangezet’.

Wil je minder stress, jezelf een betere lichaamshouding aanmeten, wil je beter slapen, en je veel gelukkiger voelen … zonder slaapmiddelen of ander medicatie? Kom dan op dinsdagavond naar de actieve meditatieles bij Praktijk Reiju Tai.

Meld je even aan via mail: info@reijutai.nl of stuur een app naar 06-49869897.

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode