Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Doelgericht of vrije beweging?!!!

“Begin met het einddoel voor ogen”. Dit is een veelgebruikte en veelgehoorde uitspraak in allerlei opleidingen tot leiderschap, timemanagement, succes in je leven. Doelgerichtheid is een tweede eigenschap die je moet bezitten volgens Stephen Covey, een bekroonde succes goeroe. Succes wordt, volgens hem, vooral afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Covey zegt dat blijvend succes alleen mogelijk is door zeven “eigenschappen” na te streven:

1.    proactieve levenshouding;
2.    doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen);
3.    prioriteiten stellen;
4.    streven naar gezamenlijk profijt (Win-winsituatie);
5.    aandacht voor andermans belangen (Empathie);
6.    profijt uit verschillen halen (Synergie);
7.    voldoende rust nemen en ontspannen (balans tussen productie en productiemiddelen)

En het werkt!

Als je een topprestatie in de sport wil behalen, richt je je hele leven in op het behalen van dat optimale resultaat, je traint fysiek optimaal, bijt door als het tegenzit, je past je voeding aan, je verandert je complete levensstijl voor dat ene moment waarop je wil gaan pieken. Dat piekmoment krijgt alle energie naar zich toe, dus voelt het niet als opoffering om altijd vroeg naar bed te gaan, niet uit te gaan, geen alcohol te drinken met je vrienden, geen late nights met je vriend of vriendin, geen fastfood of uit eten buiten je dieet, niet mee kunt met familie of vrienden weekenden….. Het kost je geen moeite omdat je maar 1 ding wil: die topprestatie in je sport…. Daar gaat alle energie naar toe.

Als je de beste wil worden in je vak, richt je je op mensen die al aan die top staan, kijk je, luister je, leer je van wat hen drijft en wat ze er allemaal voor doen en laten om tot de beste in hun vak te kunnen zijn. Je bijt je er in vast, je bijt je door de tegenslagen en blijft jezelf het einddoel voor ogen houden zodat je ongemerkt er alles voor doet en laat en het niet voelt als een te zware last of opoffering om er te komen.

Als je per se de bezitter wil worden van een bepaalde materie… een bepaalde type en merk auto of een eigen huis, dan doe je er alles aan om zo zuinig mogelijk te leven zodat je kunt sparen tot je genoeg geld bezit om je wens waar te maken. Je begint te sparen met het einddoel voor ogen en alles wat je in die tussentijd voorbij laat gaan, lees: geen aandacht geeft, voelt niet als een opoffering.

Het voordeel van zo’n mantra, van een affirmatie is dat alles wat als afleiding kan dienen in je zwakke momenten geen aandacht meer krijgt. Die afleidingen en/of opofferingen worden niet meer als zodanig ervaren, er is immers maar één doel.

Eigenlijk hebben we het dus over een manier om je mindset in de juiste focus te krijgen.

Wat je aandacht geeft groeit!

In een therapeutische setting echter werkt deze vorm van focus beperkend, begrenzend en meestal zelfs volledig blokkerend.

Een client die komt met een specifiek benoemd probleem en alleen daarop de focus wil ontvangen van de behandelaar, beperkt zich in de ontwikkeling en beperkt de behandelaar in de mogelijkheden.

Als je uitgaat van de onbehandelbaarheid van een fysiek of mentaal probleem en daardoor met een gesloten houding een therapie start, weet je in de basis al dat er geen verbetering gaat komen. Wat je aandacht geeft groeit. Als je er van uit gaat dat iemand niet meer te helpen is, dan is dat immers meteen je einddoel. Als je in de basis start met een oordeel over de te behandelen persoon (met een diagnose bijvoorbeeld), dan kan de client al niet meer loskomen van dat etiketje, dat oordeel.
Een diagnose geeft een voorlopige richting, maar is nooit het hele plaatje.

Dus als je begint met een einddoel voor ogen dien je het einddoel met zorg uit te zoeken.

Een behandelaar die zich focust op één aspect van de gehele mens, mist de kans om een verschil te kunnen maken.

Denk vrij, denk holistisch. Als je alle opties, alle mogelijkheden open laat zul je jezelf en degene die je behandelt verrassen met nieuwe inzichten en mogelijkheden en bevind je je al snel in een vrije beweging.

Deze vrije beweging geeft je de richting naar een betere gezondheid, genezing van ziekte, het behoud van je jeugdigheid en de activatie van de verbetering van fysieke, mentale, sportieve en artistieke prestaties. Dr. Shen Hongxung bracht dit bewustzijn van oosterse en westerse medische inzichten in 1987 al onder de aandacht van de Universiteit van Gent Belgie. https://www.buqiinstitute.com/dr-shen-hongxun/.

Dit inzicht is de basis van Praktijk Reiju Tai. Alles is mogelijk!

 

 

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode