Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

HELING KOST TIJD EN INZET

Ken je dat? Je voelt je niet top, je hebt ergens pijn en kunt niet volop functioneren. Lastig, lastig, lastig. Als het na een aantal dagen niet minder wordt of over is, maak je toch maar die afspraak bij je huisarts. En eigenlijk verwacht je met 10 minuten weer buiten te staan met de oplossing: een medicijn, een therapie en als het dan écht niet anders kan een doorverwijzing naar een specialist. Je legt je probleem bij de huisarts neer en verwacht binnen die 10 minuten een direct werkende oplossing. Je geeft de arts de verantwoordelijkheid voor je welbevinden.

Een bezoek aan de huisarts, die 10 minuten voor je heeft ingepland kan nooit een volledig beeld opleveren van de patient die daar zit. Deze huidige economische benadering van ziekte levert nogal eens een onbevredigende therapie op. De klacht verdwijnt niet, de klacht vermindert maar blijft een hinder, de klacht wordt als chronisch weggezet “u moet er maar meer leren leven”.

En vaak zien we dat bij een medicinale therapie de bijwerkingen of gevolgen van het medicijn je uiteindelijk ook niet echt verder helpen.

In de oosterse kijk op gezondheid staat de geest nooit los van het lichaam, zijn zij samen één. Is de mens meer dan alleen het lichaam, maar wordt de mens c.q. patient bekeken vanuit een holistische visie. De mens is ook zijn milieu/leefomgeving, zijn geloof, zijn opvoeding, zijn ervaringen, zijn voeding. De stressfactoren uit al deze voorgenoemden spelen ook nog eens een enorme rol op het welbevinden.

Alle organen en orgaansystemen communiceren op biochemisch niveau met elkaar. Dit kunnen hormonen zijn, of stoffen van onze afweer of boodschapperstoffen van ons zenuwstelsel. Een verstoring in het ene systeem kan daarom tot problemen leiden in een ander orgaansysteem. Zo kunnen psychische stoornissen als depressiviteit, of stoornissen in het immuunsysteem zoals allergische klachten ontstaan door problemen in de darmen. Een verhoogde aanmaak van stresshormonen kan het immuunsysteem en de darmwerking beïnvloeden met alle verdere gevolgen van dien. Deze wetenschap is in de oosterse therapie vormen al eeuwen bekend,

Lichaam-en-geesttherapie is erop gericht je inzicht te geven in jou als mens (met medeneming van je milieu, geloof, opvoeding, ervaring en voeding), in hoe jij stress ervaart en er mee omgaat. Bewust worden van je eigen zijn. Je eigen zelf saboterende gewoonten onder ogen zien. Vervolgens krijg je verschillende invalshoeken aangereikt, waarmee je je eigen staat van zijn naar een gezonder niveau kunt krijgen. Je moet dus zelf aan de bak. De verantwoordelijkheid nemen voor je eigen problematiek en de regie nemen over je eigen stress, voeding, patronen, overtuigingen en leefomgeving. Dat kost tijd. Dat gaat je niet in 10 minuten lukken. Stap voor stap neem je steeds meer de macht terug over je eigen staat van zijn en beleving.

Natuurgeneeskundige therapie valt onder de alternatieve complementaire therapie en wordt nogal eens als zweverig of kwakzalverij weggezet. Ik ervaar het zelf als echte Hollandse nuchterheid met respect voor het individu.

Wil je meer weten? Of ben je op zoek naar lichaam-en-geesttherapie? Maak dan een afspraak en/of stuur een mail naar info@reijutai.nl

 

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode