Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Hoe denk jij over onvoorwaardelijke liefde?

We horen het vaak. Ouders zeggen vaak dat ze onvoorwaardelijk van hun kind houden. Partners zeggen dat ze het doen. Familieleden geven aan dat familie alles is, dat ze er voor elkaar zullen zijn, onvoorwaardelijk. Maar wat is onvoorwaardelijk dan?

 

Volgens de definitie is het dit:

Iets is onvoorwaardelijk als er geen voorwaarden aan vast zitten. Je doet het zonder er ook maar over na te denken. Bij een onvoorwaardelijke liefde hou je bijvoorbeeld zoveel van iemand dat je van de ander geen enkele eis stelt.

 

Onvoorwaardelijk van je kind houden. Ik denk dat dit voor de meeste ouders logisch is. En ik denk ook dat de meeste ouders denken dat ze dit doen. Ook onvoorwaardelijk van je ouders, broer(s) of zus(sen) houden. Onvoorwaardelijk van je man of vrouw houden.

Maar is dit wel zo? Doen we dat? Stellen we geen voorwaarden aan de liefde?

Wat als je kind, partner, ouder, broer/zus je telkens laat weten teleurgesteld in je te zijn, iets van je te verwachten, eisen stelt…en je stresslevel maar verhoogt is dat dan onvoorwaardelijk? Als jij niet aan hun verwachtingen en eisen tegemoet komt en bij hen het stresslevel verhoogt, hou jij dan niet onvoorwaardelijk van hen?

Als liefde onvoorwaardelijk is, hebben we dan zoveel scheidingen omdat er geen of juist te veel voorwaarden worden gesteld? Hebben familieleden geen contact meer met elkaar omdat er geen of teveel voorwaarden worden gesteld? Als je kind je extra werk geeft, of problemen veroorzaakt waardoor het geen aansluiting meer vindt met jou waarden en normen of die van de buitenwacht, en jouw stresslevel maar toeneemt, hou je dan onvoorwaardelijk van het kind of heb je stiekem toch verwachtingen?

De wereld is volledig geconformeerd aan voorwaarden, wetten, regels.

Te beginnen heeft de overheid (landelijk en lokaal) allerlei wetten en regels waar we ons aan dienen te houden, anders worden we strafbaar gesteld. Onze ouders hebben huisregels en leefregels, onze scholen hebben huis- en gedragsregels, een vereniging heeft huis- en gedragsregels, ieder bedrijf heeft voorwaarden en regels; En dan hebben we het niet eens over de ongeschreven regels in groepen en culturen.

Als er al zoveel voorwaarden zijn in alle landen, gemeenten, groepen, culturen, families, opleidingen enz, en we daarin al vanaf geboorte worden geconstitutionaliseerd, zijn we uberhaupt dan nog in staat zonder voorwaarden lief te hebben?

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode