Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Isolatie, inzicht en weerstand

Inmiddels is de praktijk alweer twee weken in quarantaine en heb ik mezelf thuis in isolatie gezet. Gelukkig voel ik me goed en ook ik houd me aan de regels van het RIVM. Ik zit echter niet stil, ik heb genoeg te doen en regelen. Alle administratieve verplichtingen van de overheid gaan gewoon door, dus daar is al wat tijd aan besteedt. Ook liggen er nog een stapel studie boeken te wachten, waar ik al die tijd geen rust en ruimte voor heb kunnen creëren en eigenlijk tot nu toe ook niet. Gelukkig kan ik nog het een en ander op afstand doen en maakt men daar nog gebruik van. Dankbaar dat ik dat kan en mag doen.

De wereld is verstild. Geen schuur-, zaag- en slijptol geluiden. Geen dronken uitgaanspubliek ’s nachts door de straat. Geen buurtfeesten, geen tuinfeesten, geen druk verkeer, geen radio die in de omgeving te hard aanstaan, geen gillende of schreeuwende kinderen op straat. Er is rust en stilte.

De stilte, de rust brengen me dichter bij mezelf. Meer tijd en ruimte voor mijn eigen energie, het doet me goed. Ik merk dat naarmate de stille dagen toenemen, ik me steeds beter en energieker ga voelen. Door niet meer te rennen en te moeten, ontmoet ik mezelf weer in alle rust. Alle rust om gezonde maaltijden te bereiden in alle rust en liefde en niet snel, snel iets tussendoor. Alle rust ook om de maaltijd te genieten. Niet met 1 oog op de klok om de volgende verplichting weer tegemoet te gaan.

Als ik dan denk aan alle mensen in de ziekenhuizen en de zorg die zich nu 24/7 inzetten, zichzelf voorbijrennen in alle stress en hectiek. Die niet aan de nodige rust kunnen toekomen….

En dat is nu juist wat me ook frustreert. Het RIVM komt met verstandige maatregelen (ondanks dat niet iedereen zich er aan houdt), de overheid volgt met voorschriften en regels en stelt zich zelfs sociaal op naar haar burgers. Maar wat er, wat mij betreft aan ontbreekt, is dat er geen aandacht is voor ons immuunsysteem, voor onze weerstand. We zijn bezig met vanuit angst onszelf te isoleren. Zou er niet meer aandacht moeten zijn voor de informatie hoe we onszelf überhaupt gezond kunnen houden? En de wereld om ons heen?

Als ik lees, zie en hoor hoe de medische wereld haar eigen weerstand ondermijnt, dan rijzen me de haren in de nek. Want juist zij, zouden voldoende slaap moeten krijgen, juist zij dienen in– en ontspanning in evenwicht te hebben, juist zij zouden tijd en aandacht moeten hebben voor hun voeding om hun weerstand optimaal te houden. Het risico dat zij geïnfecteerd worden met COVID-19 is beduidend groter dan bij ons thuis.

Natuurgeneeskundig is er altijd heel veel aandacht geweest voor het op peil houden van je weerstand.

Het punt is dat tegenwoordig de conditie van mensen door een complex van oorzaken steeds verder achteruitgaat. Denk daarbij aan ongezonde voeding, overconsumptie van dierlijke eiwitten, vitaminen tekort, overeten, te weinig drinken, teveel genotmiddelen, te weinig fitness, slechte uitscheidingsfuncties o.a. zelfvergiftiging vanuit je eigen darm, schimmels, parasieten, bestaande stoornissen, ondervoeding, vergiftiging van buitenaf (bijvoorbeeld door gifstoffen uit het milieu, zoals fijnstof, pesticiden, amalgaam), te laag vochtigheidsgehalte van de lucht in het huis (CV), elektrostress (alle straling van computers, draadloze apparatuur, TV, neonlampen etc. bij elkaar opgeteld, denk aan gevolgen als RSI en ME), teveel of onnodig medicijngebruik, stress door werk- en tijdsdruk, slaapproblemen en problematische persoonlijke relaties.

Het is kenmerkend voor onze cultuur, dat bedreigingen altijd “van buitenaf” lijken te komen. Zelden wordt gekeken naar factoren “van binnenuit”, naar onze eigen leefstijl, (“interne”) milieufactoren, het omgaan met infectieziekten, zoals de massale toepassing van antibiotica, koortswerende middelen en gif. Zelfden kijken we naar onze eigen leefstijl en naar onze eigen psyche.

Ik kan alleen maar hopen dat mensen die nu thuis zijn, voelen wat de rust en stilt met ze doet fysiek en mentaal. Dat ze voelen hoe ze hierdoor alleen al, meer energie ervaren, meer creativiteit ontdekken in zichzelf. En ik kan alleen maar hopen dat men van deze crisis leert dat we anders met onszelf en onze omgeving dienen om te gaan.

Je kunt pas voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Een goed herstel gewenst, met of zonder het corona-virus.

 

Praktijk Reiju Tai

Marie-José Arts

 

#reijutai #natuurgeneeskunde #voeding #weerstand #gezondheid #gezondleven #verpleging #artsen #ziekenhuis

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode