JIJ
We zijn niet gewend om onszelf centraal te zetten. Misschien lukt dat goed als we alleen zijn, maar in het bijzijn van de ander zullen we altijd een stapje achteruit doen. Zeker als die ander veel aandacht nodig heeft. Maar als ik heel eerlijk ben, dan wil ik die aandacht net zo goed, alleen wacht ik netjes mijn beurt af terwijl de ander hem gewoon neemt. Eigenlijk laat die ander zien, wat ik meer mag doen, maar dan in mezelf, bij mezelf in mijn eigen leven. En de aandacht op jezelf blijven richten terwijl de ander blijft duwen en trekken is niet makkelijk. Er kan duidelijk nog gevoelens van blaming en shaming aanwezig zijn. We kunnen daardoor in de voorwaardelijkheid gaan zitten (ja maar toen deed die ander dit dus dan moet ik er wel zijn voor die persoon etc.). Het is de kunst om te blijven voelen wat je voelt (schuldgevoelens of ander emoties) en toch blijven kiezen voor jezelf.
RUIMTE
We zijn zo gewend om onze ruimte op te geven voor iemand die nog minder zelfliefde heeft. Of eigenlijk is het een wisselwerking vermoed ik. Doordat je allebei dezelfde verhalen met je mee draagt werkt het als een kapstok. We kunnen elkaar dingen verwijten maar feitelijk gaat het om het telkens weer dicht bij jezelf blijven en niet mee te gaan in het verhaal van de ander. We doen dit omdat we ergens hebben aangenomen dat we op die manier die liefde en affectie krijgen. Als baby heb je dat gewoon nodig, dat is je eerste instinct, want anders kom je in levensgevaar. Maar nu je volwassen bent, hoef je niets anders te doen, dan deze liefde en affectie aan jezelf geven. Toch houden we nog altijd (onbewust) elkaar verantwoordelijk.
GELUK
We zijn ook zo geconditioneerd om de ander verantwoordelijk te stellen voor ons geluk. Maar geluk is niet iets van buiten, geluk komt vanbinnen. Want hoe jij naar het leven of de ander kijkt, maakt of je je gelukkig of ongelukkig voelt. Als jij niet gelukkig bent met jezelf, kun je het zeker niet zijn met je omgeving of met de ander. Als het over geluk gaat, ben jij degene die bepaalt en niemand anders. “Verbeter de wereld en begin bij jezelf” is niet zomaar een loze kreet. Als jij gelukkig bent met jezelf en met je omstandigheden, straal je dat ook uit en trek je de mensen (de energie) aan die daarbij passen, kun je beter met de tegenslagen in het leven omgaan en heb je meer energie.
“Jij Centraal” is dus een basisprincipe om voor jezelf en vanuit daar voor je omgeving een gelukkiger, gezonder en prettiger leven te realiseren.
Als natuurgeneeskundig en energetisch therapeut blijf ik altijd actief in mijn eigen ontwikkeling van kennis en kunde. Om die reden volg ik ook andere therapeuten/coaches in mijn vakgebied op diverse social media. Er is herkenning, nieuwsgierigheid, verdieping of vernieuwing te lezen en horen van de collega’s in mijn vakgebied. Zo vind ik vaak overeenstemming met de blogs van Deborah van Aelst als het over energetisch helen gaat. Zo schreef ook zij een mooi stuk over jezelf centraal zetten en ik heb met haar toestemming een deel van haar geschreven teksten in mijn verhaal verwerkt.