Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Liefdevolle relaties

Ik zie en hoor het overal om me heen; relaties die geboren worden in afhankelijkheid en aanhankelijkheid. Relaties waarbij het imago en uiterlijk van de ander als een aanvulling of uitstraling wordt gerekend van het zelf.

Relaties waarbij de een de ander oplegt zijn of haar uiterlijk te veranderen, haarkleuring, wenkbrauwen verven, wel of geen make-up gebruiken, kledingstijl die goedgekeurd moet worden door de ander. Relaties waarbij je verplicht mee uit moet gaan, of van je verwacht wordt dat je vrolijk en vrij bent in een omgeving die je niet ligt. Dat je veel tijd moet doorbrengen met zijn of haar vrienden, terwijl die vrienden totaal niet bij je passen. Je legt de ander daarmee een rol op, een rol die niet uit eigen overtuiging is gekozen, maar naar de behoefte van de ander.

Je zet de ander daarmee direct gevangen in een door jouw gekozen illusie. Waarom is de gekozen partner niet al goed zoals hij of zij is? Wat is dan de meerwaarde van het hebben van die relatie? Jouw angst om alleen te zijn? Niet geaccepteerd te worden door je omgeving? Bang om buiten de boot te vallen?

Als je zo kritisch naar je partner kijkt, zoveel oordelen al hebt, hoe kritisch ben je dan wel niet naar jezelf? Hoeveel oordelen en vooroordelen heb je al over jezelf?

En hoe onzeker en on-overtuigd is deze partner van het eigen zijn dat deze zich aanpast aan de behoeften van de ander? Voelt deze zich niet goed genoeg? Vindt deze partner zichzelf niet vol genoeg om vrij en onafhankelijk in de relatie te staan? Is deze partner zelf ook bang om alleen te zijn? Is deze partner zo bang voor afwijzing?

We veranderen niet door ons zelf iets op te leggen, want daar creëren we alleen maar een nieuwe identiteit mee en die nieuwe identiteit blijft de illusie in het leven. Ook de ander iets opleggen helpt niet, want daardoor neemt de ander afstand van zichzelf (en van ons) en gedraagt zich volgens een identiteit die niet van binnen uit komt.

Als je jezelf accepteert zoals je bent, gelukkig bent met jezelf, prima kunt functioneren in je eigen gezelschap en je partner kan dat ook, dan weet je dat de relatie gebaseerd is op iets anders dan afhankelijkheid of aanhankelijkheid. Dan ben je bij elkaar uit vrije keuze en geniet je van de uniekheid van de ander. Dan is de partner een aanvulling op de volledigheid die je al bent. Dan heb je een liefdevolle relatie.

 

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode