Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Moral injury (Morele verwonding) komt meer voor dan je denkt.

Wat zijn morele verwondingen? Hoe kom je er aan? Hoe kom je er af?

Moral Injury: De politieagent ’s die nachts wakker schrikt van de beelden van iemand die zichzelf opgehangen heeft. De verpleegkundige die aanwezig was toen afgelopen week een kind overleed, Die handhaver die als eerste ter plaatse was toen een jong meisje doodgereden was en hij nog geprobeerd heeft eerste hulp te verlenen. Die conducteur die net nog flinke klappen gehad heeft van een zwartrijder en hij nu probeert om in het belang van z’n reizigers de trein naar het eerstvolgende grote station te brengen voordat hij wordt afgelost. Die machinist zit maar op dat bankje terwijl zijn trein eigenlijk had moeten vertrekken. Moet je dat zien. Geen wonder dat die treinen niet op tijd rijden. Dat die machinist daar zit omdat hij net z’n zoveelste aanrijding gehad heeft en hij zit te wachten op opvang, omdat hij niet meer verder kan, ziet niemand. Die brandweerman die al weer bij een brand een dode ontdekt heeft. Die ambulancechauffeur die bij zijn zoveelste zware ongeluk is uitgekomen en het niet meer trekt. Die thuiszorgmedewerkster die haar zoveelste cliënt dood heeft aangetroffen thuis of agressie van een dementerende client heeft ervaren. Die verkeersregelaar of wegwerker die voor de zoveelste keer een sprong voor z’n leven heeft moeten maken. Die kassamedewerkster die voor de derde keer overvallen is met behulp van een vuurwapen of anderszins bedreigd is met verlies van leven. Die buschauffeur die voor de zoveelste keer het slachtoffer is van agressie in het verkeer en klappen heeft gekregen.  De militair die tijdens een patrouille op een bermbom rijdt of ziet hoe hun collega’s op een bermbom rijden. De militair die een kind met een bomgordel op zich af ziet komen.

Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin je in bepaalde beroepen met vergrote kans eens terecht zult komen.

Je zou kunnen stellen dat dat nu eenmaal bij het beroep hoort; Als je kiest voor defensie of politiewerk is de kans vrij groot dat je in chaotische gewelddadige en vreselijk traumatiserende situaties terecht komt. Beelden die zich op je netvlies nestelen. Als je kiest voor een beroep als verpleegkundige of verzorgende is de kans zeer groot dat je regelmatig in contact komt met overlijden en het verdriet van familie hierdoor. Als je kiest voor de brandweer of ambulance kom je in situaties terecht waarbij mensen zwaargewond of al overleden zijn. Als je kiest voor een beroep in het openbaar vervoer, kom je geheid in aanraking met agressie in het verkeer. En ik ga er van uit, dat mensen in deze dienstbare beroepen beseffen dat dat ook bij het vak zal gaan horen. In deze beroepen kom je dagelijks in aanraking met de zelfkant van de maatschappij.

Waar men in deze beroepen zich echter niet op voor kan bereiden is de reactie van omstanders of mensen om hen heen. Als je als treinmachinist net een springer voor je voertuig hebt gehad, als je net klappen hebt ontvangen als conducteur van iemand zonder geldig vervoerbewijs, als je net iemand tevergeefs hebt proberen te reanimeren, als je net je militaire collega de lucht in hebt zien gaan, als je net een pistool op je hoofd hebt gehad door een overvaller dan is het moeilijk omgaan met de boosheid en het ongeduld van andere mensen die alleen gericht zijn op hun eigen ongemak…. Mensen die klagen dat de trein nog niet rijdt, of alweer te laat vertrekt, mensen die klagen en aanvallend reageren omdat de winkel nog niet geopend is of het personeel ze niet adequaat genoeg helpt, mensen die je agressief benaderen omdat je met je reanimatie op de weg het verkeer ophoudt, nabestaanden die ruzie krijgen aan het bed van het kind dat je net hebt zien overlijden….. hoe ga je daar mee om? Verlies je het geloof in je medemens? Durf je nog te vertrouwen op de ondersteuning en het begrip van andere mensen?

Moral Injury

“Moral Injury ontstaat doordat de mens bewust of onbewust existentiële vragen stelt bij wat hem overkomt of wat hij waarneemt. Iemands opvattingen over de wereld en de mensheid verschillen door een of meer ervaringen en vallen niet meer samen met de mens die hij of zij voor deze ervaring was.” ‘Het gaat vooral om het geestelijk en psychisch leed dat het voorbrengt bij de direct betrokkenen’.

Voorbeeld uit eigen ervaring
Ik ben zelf ooit in een situatie geweest waarbij ik meer onder de indruk was van de reactie van de mensen om me heen, dan van het gebeuren zelf: Ik reed uit Ghent Belgie weg richting de snelweg. De oprit naar de snelweg was een lange ronde oprit. Het had al dagen veel geregend en in de bocht, op snelheid, verloor ik de controle over de auto…. Aquaplaning…. Mijn auto ging de slip in en draaide driemaal om de as. Ik weet nog hoe rustig ik was. Ik beheers mijn auto en ik weet wat ik moet doen als ik in een slip raak. Ik wachtte op grip om in te kunnen grijpen, stuurde tegen…. Maar niets hielp. Ik raakte achterstevoren in de berm en voelde direct de auto wegzakken in de modderige berm. Ik ben meteen enorm gaan gassen om eruit te komen en kwam gelukkig weer op de weg terecht in de zijbaan. De graspollen lagen op mijn dak. Pffffff, dat was even een spannend avontuur, gelukkig was ik en ook mijn auto nog in gezonde staat…… Direct daarna kwamen er andere auto’s de oprit op met volle snelheid. Men schrok natuurlijk van die auto in de zijbaan met zijn neus de verkeerde kant op, dus ik kreeg heel wat agressieve reacties; toeteren, middelvingers omhoog…. En dat maakte indruk!

Ik merkte dat ik bij regenachtig weer daarna me zeer gespannen en angstig voelde achter het stuur bij op- en afritten en ging daardoor steeds langzamer rijden in die situaties (wat natuurlijk ook weer ergernis opriep bij medeweggebruikers).

Dit is een klassiek voorbeeld van een Moral Injury. Niet de gebeurtenis op zich, maar de reactie van de medeweggebruikers gaven mij het leed en brachten angst voor de toekomst…

Met F.E.T. heb ik me door mijn studie collega’s van deze angst laten afhelpen en inmiddels rijd ik weer vrij en blij in mijn autootje overal naartoe.

Moral Injury is te verhelpen met F.E.T. en ook met energetische werkvormen.

We kunnen immers de reactie van de omgeving niet veranderen, wel onze eigen reactie op een gebeurtenis. We dienen daarvoor de informatie opnieuw en op een andere wijze te verwerken.

Kijk in de spiegel en zie wat jij kunt doen.

Wacht niet langer en maak een afspraak.

Praktijk Reiju Tai
Marie-José Arts

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode