Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Negatieve familie energie

De maand oktober is weer cursusmaand en de Reiki stroomt en wordt doorgegeven.

Opvallend is dat met name bij de Reiki I cursus er veelvuldig wordt gesproken en vragen worden gesteld over familie en omgaan met familie leden. Logisch, want in de kennismakingslessen met Reiki word je attent gemaakt op je eigen energie. Neem jij je ruimte in? Stel je duidelijke grenzen? Ben je eerlijk naar jezelf?

Sommige familierelaties kunnen erg problematisch zijn, vooral wanneer een familielid zich ernstig distantieert van een naast familielid. Ook roddelen en steeds negatieve kritiek uiten over de ander creëert een toxische relatie. De relatie brengt geen van beiden iets goeds en voegt niets toe aan het leven van beiden. Je houdt van een ander om wie hij of zij is, toch? Niet om wat er allemaal aan ze ontbreekt of te verbeteren valt vanuit oordeel.

Familieleden lijken geen keuze te zijn, maar een vaste variabele van af geboorte. In veel culturen, stromingen en religies wordt echter gesteld dat je zelf de familie kiest waarin je wordt geboren. Omdat je daar iets te leren hebt en/of jij je familie nog iets kunt leren.

Wat zijn nou de meest stressvolle eigenschappen van familieleden die we als problematisch ervaren en je van je plezier en geluk kunnen beroven.

1. Ze zijn er alleen voor jou als ze iets nodig hebben

Een gezonde relatie met je gezin zal je geluk brengen en dat deel je graag met de mensen uit het gezin waaruit je vandaan komt. Je familie is er altijd voor je toch? Vrienden komen en gaan, maar op familie kun je altijd terugvallen voor steun en begrip. Zij hebben immers dezelfde voorgeschiedenis als jou en weten hoe je in elkaar steekt, toch? Dat geldt zeker niet voor iedere familie en ook niet voor ieder familielid. Sommige leden van de familie zijn er alleen voor jou omdat ze er iets voor terug willen krijgen en helpen je ook vaak herinneren aan wat ze allemaal voor jou hebben gedaan. Dit is een signaal dat hun liefde voor jou niet vanzelfsprekend is en zeker niet onvoorwaardelijk. Dit zou voor jou een signaal moeten zijn om je relatie met hen opnieuw te overwegen, en om te beslissen of ze het waard zijn om nog een ​​deel van je leven te zijn. Ze tonen in feite voorwaardelijke liefde. Ze vinden je alleen lief als ze iets van je nodig hebben.

2. Ze beoordelen en veroordelen je

Er zijn zoveel mensen die bewust of onbewust kritiek leveren en een negatief oordeel hebben over anderen. Als dit echter van een familielid komt is er geen sprake van liefde of respect meer. Een liefdevol familielid kan je liefdevolle constructieve kritiek geven om je te helpen iets op een andere manier te zien of aan te pakken voor een beter resultaat en om je te helpen het beste in je naar boven te halen. Sommige familieleden hebben echter alleen oordelen en kritiek die je schaden, die je eigenwaarde en gevoelens onderuithalen. In zo’n geval ben je beter af zonder ze en kun je beter van ze weglopen.

3. Ze roddelen over jou

Als gezinsleden c.q. familie persoonlijke omstandigheden of persoonlijke gevoelens die je met ze gedeeld hebt gaan delen met iedereen die ze kennen, dan hebben ze totaal geen respect voor je privacy of kwetsbaarheid Het feit dat je je persoonlijke dingen met hen deelt, is geen vrijbrief om over je leven te roddelen. Vaak doen ze dit om zichzelf beter te voelen dan jou, zit er een competitie in naar de buitenwereld om de beste van het gezin te willen zijn. Hun eigen onzekerheden geeft ze niet het recht om jou als opstapje te gebruiken.

4. Ze zijn manipulatief

Familieleden die je het ene moment beledigen en kleineren om het volgende moment aardig tegen je te doen, zijn over het algemeen in een macht strijd met je; willen graag degene zijn die bepaalt wat er gebeurt, wat je voelt en hoe je je dient te gedragen.

Gezonde relaties zijn evenwichtige relaties. Ze hebben respect voor je of niet. Als je merkt dat je van het ene uiterste naar het andere uiterste wordt gebracht door een familielid, kun je het beste afstand nemen en niet meer reageren. Vaak is het resultaat dan dat ze je beter beginnen te behandelen, om de controle over jou niet te verliezen.

5. Ze lichten je op

Gaslighting is het vermogen van mensen om slachtoffers te manipuleren en hen machteloos te laten voelen. In zo’n geval betwijfelen je je eigen waarneming, geheugen en zelfs je gezond verstand. Gaslighters gaan zelfs zo ver dat ze je in diskrediet brengen naar de buitenwereld. Zorgen dat je negatieve aandacht gaat krijgen of dat je door de buitenwereld niet meer serieus genomen gaat worden. Als iemand zoveel moeite doet om je machteloos te laten voelen wordt het tijd om de deur naar zo’n persoon te sluiten.

Conclusie:

Het is niet gemakkelijk om je familie te verlaten, maar als mensen giftig voor je zijn (dat wil zeggen geen respect voor je tonen of geen onvoorwaardelijke liefde voor je op kunnen brengen), is het misschien het beste om afstand te nemen zodat je in je eigen energie kunt blijven en in je eigen kracht kunt blijven staan. Of je dat doet met alleen je energie of ook in de praktische zin is een keuze.

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode