Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Delen en verbinden

Wat laat het Corona-virus ons zien?

Het blijft me toch wel bezighouden en ik hoop heel veel anderen ook…. Want wat laat het Corona virus ons zien? En alle andere natuur rampen die ons de laatste jaren overkomen?

Alle ontbossing zorgt voor modderstromen die huizen en wegen vernielen, alle ontbossing zorgt ook voor droogte en natuurbranden en vergroot het broeikaseffect. Ontbossing zorgt er ook voor dat er veel diersoorten uitsterven en dat de bodem niet meer vruchtbaar is om gewassen op te verbouwen.  Door overbevissing en overbegrazing vernietigen we de balans in de natuur en zorgen we zelf voor tekorten en uitputting. Door over-cultivering, ofwel natuurgebieden opgeven voor de bouw van huizen of industrie, halen we de natuurlijke balans ook weg. Leefgebieden, schuilplaatsen en voedseltypen verdwijnen of liggen te ver uit elkaar. We produceren een enorme berg afval die ook vaak gedumpt worden in die zo al kwetsbare natuur, denk maar aan gif, pesticiden, ongediertebestrijding en het lozen van afvalwater door fabrieken in de rivieren of meren. Plant en dier wordt besmet, wordt zwak of ziek en dat komt via die weg ook weer in ons systeem.  Of kijk naar alle uitlaatgassen van industrie en vervoer. Als Wuhan ons iets leert met de totale lockdown is het wel dat de luchtkwaliteit in korte tijd enorm verbetert. Dit is lucht die dagelijks wordt ingeademd door mens en dier en die in de vorm van zure regen ook onze flora en aarde aantast. We bevuilen ons eigen nest.

De aarde, de natuur laat ons zien dat er geen evenwicht meer is. Natuurrampen als modderstromen, waterstromen, branden en door dieren overgedragen ziektes zoals de vogelgriep, Q-koorts, MRSA, Ebola, SARS, MERS en nu het COVID-19. Er zijn nog veel meer ziektes die ons door dieren worden overgedragen; Ik noem er hier maar een paar.

En ons voedingspatroon, de producten in de schappen bij de supermarkten, met te veel suikers, te veel zout, te veel slechte vetten, te veel pesticiden, te veel kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. We vernietigen het evenwicht in onze eigen fysiologie, in ons eigen lichaam. Ons lichaam wordt moe, de weerstand neemt af, de stress neemt toe en met onze ongezonde leefstijl is het wachten op het moment dat je fysieke systeem je een halt toe roept.

Wat leert de huidige pandemie ons eigenlijk?

Wat mij betreft laat het ons zien wat en wie belangrijk zijn in ons leven. Onze gezondheid voorop en daarvoor moeten we echt wat eerlijker in de spiegel gaan kijken. Want wat consumeren we veel (kleding, reizen, electronica, ongezonde voeding). Willen we echt een 5G-netwerk met alle gezondheidsgevolgen van dien? Willen we echt een CETA verdrag? Beseffen wat we onszelf hier mee aan doen? Willen we echt leven van snoep en junkfood?

Gezondheid fysiek en gezondheid mentaal zijn wat mij betreft basisbehoeften. Fijne mensen om me heen waarbij ik volledig mezelf kan zijn en er van me gehouden wordt en van wie ik mag houden ook evenals een dak boven mijn hoofd en een inkomen om mijn gezondheid te kunnen handhaven. Wat zijn de basisbehoeften voor jou?

Om het evenwicht tussen ons als mensheid en de natuur, de aarde, de flora en fauna te herstellen moet er nog heel wat gebeuren. Dus mensen; Lach een politieke partij niet weg die graag iets wil doen aan de ziekten die door dieren worden overgedragen, lach een politieke partij niet weg die iets wil doen aan ontbossing, ontgroening en aan gezonde voeding. Als je dan toch in quarantaine zit, of aan het thuiswerken bent, kijk dan eens diep in jezelf wat voor jou belangrijk is in het leven en doe daar wat mee.

Hoopvolle groet,

Marie-José

 

 

copyright Reiju Tai - disclaimer - webdesign: prode