Meer weten? info@reijutai.nl

reiju tai facebook reiju tai mail

‘Reiki, jouw ervaring is het verhaal

De oorsprong van Reiki

Wat is reiki? Waar komt het vandaan?

Over Reiki en haar oorsprong doen vele verhalen de ronde. De een nog mystieker en mysterieuzer dan de ander. Zelf heb ik het meeste met de vertaling van zijn onderzoek naar de oorsprong van Reiki in het boek van Don Beckett “Reiki, the true story”. Don Beckett nam de moeite in 2001 naar Japan te reizen en te spreken met nog levende leerlingen van Mikao Usui, de grondlegger van de Usui Reiki. Een verslag gebaseerd op feiten i.p.v. abstracten of als aanpassing van de waarheid naar een politiek correct aanvaardbaar verhaal met name na W.O. II.

Je kunt je voorstellen dat na de aanval op Pearl Harbour en de oorlog tussen de V.S. en Japan die daarop volgde een Japanse oorsprong in de Westerse wereld nogal wat argwaan gaf. Mevrouw Takata, die de Reiki erfenis tijdens de oorlog van Japan meekreeg naar Hawaii (erfgename van de Reiki methode in 1940) heeft daarop de “ingeburgerde” christelijke “geschiedenis” van Reiki de wereld in gebracht om de vorm nog enigszins geaccepteerd te krijgen. Vanuit Hawaii heeft Reiki haar intrede in de rest van de wereld gemaakt.

Ki is een Japans woord dat in algemene zin, levensenergie betekent. Het concept komt ook voor in andere oosterse culturen. De Japanners hebben het van de Chinezen overgenomen die het Chi of Qi noemen. Deze termen zijn al gebruikt in Chinese geschriften van rond het jaar 350 na Christus.

Ki vertegenwoordigt zeven energieën. Vanuit Shin Ki (de bron) komt Rei Ki (yin en yang) voort. Tussen yin en yang verrijst Ji Ki (magnetisme) en vervolgens wordt vibratie in de vorm van elektriciteit gevormd, Den Ki genaamd. Dan worden atmosfeer, water en mineralen gevormd. Deze nemen we tot ons in de vorm van voedsel en zetten het om in Kek Ki, de Ki van het bloed, hetgeen ons lichaam voedt.

De cirkel van leven via de vijf elementen. Ons lichaam functioneert op waterstof, stikstof en zuurstof. We ademen stikstof en zuurstof in en drinken water. Zuurstof is een vuur-element, waterstof een water-element en stikstof een aarde-element. Dit zijn al drie elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De elementen dienen samen te werken om een gezonde geest in een gezond lichaam te kunnen handhaven.

Vijf elementen-leer

Elementen Samenwerkingscyclus:

  • De aarde werkt samen met metaal, door in zijn diepten metaal te creëren
  • Metaal werkt samen met water door middel van metalen emmers voor het vervoer van water
  • Water werkt samen met hout door bomen met regen te conserveren/behouden
  • Hout werkt samen met vuur door de grondstof voor de vlammen te verschaffen
  • Vuur werkt samen met aarde door hout te veranderen in as, hetgeen weer aarde wordt

Elementen Tegenwerkingscyclus:

  • Hout werkt aarde tegen doordat boomwortels aarde openbreken
  • Metaal werkt hout tegen doordat bijlen bomen vellen
  • Vuur werkt metaal tegen door het te smelten
  • Water werkt vuur tegen door het uit te doven
  • Aarde werkt water tegen door het in modder te veranderen

Reiki komt voort uit de Shin Ki (de bron) en vertegenwoordigt de samenwerking van de vijf elementen. Reiki is beweging, vibratie, samenwerking tussen de elementen vanuit bovengenoemde samenwerkingscyclus.

De vijf elementen en hun samen- of tegenwerking vertegenwoordigen gezondheid of ziekte. De Traditionele Chinese Geneeskunde staat gelijk aan de Westerse Medische Basis Kennis ofwel anatomie, fysiologie en pathologie. Niets abstracts of zweverig aan Reiki dus.

copyright Reiju Tai - webdesign: prode